Iata 3 motive in acest sens.

Infrastructura

Incepand cu 1994 si pana in 2007, Romania si-a cvadruplat Produsul Intern Brut de la 48 de miliarde lei la 200 de miliarde lei.

Economia s-a modernizat, industria auto a prosperat prin noi investitii, iar unele sectoare dinamice si noi, precum IT si Comunicatii au devenit in mod  spectaculos parti importante atat ale PIB-ului, dar si ale exportului.

In acelasi timp, Romania a esuat lamentabil in a crea infrastructura necesara pentru o economie prospera. Economia a evoluat, dar nu datorita infrastructurii, ci in ciuda si in lipsa acesteia.

Astazi, inca ne sunt necesare 8-10 ore pentru a ajunge din Capitala in centrele regionale importante, precum: Cluj, Timisoara, Iasi. Cel mai important port al Romaniei, Constanta inca nu are o legatura insemnata cu centrele industriale din Oltenia.

Cei din industria auto, atat producatorii cat si retailerii, inca au nevoie de doua zile pentru a-si transporta produsele catre granita vestica a tarii. Lipsa infrastructurii a impiedicat investitii majore atat in domeniul  productiei , cat si  a serviciilor.

Multiple eforturi, dar si retete politice au esuat pana acum in a produce rezultate si vor continua sa esueze atat timp cat aceasta problema este tratata strict ca o problema de achizitii publice.

NU POATE EXISTA INFRASTRUCTURA FARA COMPANII DE CONSTRUCTII VIABILE SI PUTERNICE.

Lucrarile de constructii au un ciclu de viata lung, ceea ce inseamna ca firmele care le executa, si furnizeaza garantii pentru aceste lucrari trebuie sa aiba  cel putin aceeasi durata de viata sau chiar mai mare.

Daca intr-adevar ne dorim sa vedem infrastructura Romaniei ‘’altfel’’, trebuie sa

Reglementam ,  clasificam si sa hranim companiile de constructii locale.

Epuizarea  resursei umane

Romania sangereaza.

Multi dintre cei mai buni si straluciti parasesc tara in masa si nu numai muncitorii cu diverse calificari dar si inginerii, diferiti experti, arhitectii si altii.

Din sectorul constructiilor lipsesc peste 180.000 de angajati din toate specializarile si meseriile, oameni care au migrat in cautarea unor salarii si conditii de munca mai bune.

Sunt antreprenorii romani nemilos de lacomi refuzand angajatilor plati echitabile, asa cum vor cei mai multi sa ne faca sa credem? Raspunsul este NU.

Companiile de constructii au cea mai mare rata de faliment si insolventa comparativ cu celelalte sectoare.

Tot acestea au cea mai mica profitabilitate si cel mai dezastruos grad de indatorare,  dintre toate sectoarele.

Industria constructiilor are fluctuatii mari, avand in vedere ca  antreprenorii trebuie sa isi poata plati angajatii chiar si atunci cand nu sunt lucrari, pentru a-i pastra.

Unii ar putea spune ca falimentul face parte din orice proces economic si ca in general afecteaza startup-urile, dar imaginea de ansamblu devine apocaliptica daca luam in considerare ca 5 din 10 companii aflate in top 10 companii de constructii au intrat in faliment in ultimii ani, si asta cu consecinte in cascada.

Avem nevoie de COMPANII DE CONSTRUCTII PUTERNICE, STABILE, DURABILE SI SUSTENABILE, care sa poata pastra talentele si sa furnizeze conditii de angajare, care sa-i retina pe romani acasa.

Pentru asta, trebuie sa cream un cadru de lucru la un anumit nivel si sa eliminam competitia neloiala.

Exportul, motorul de crestere

Industria constructiilor reprezinta un ecosistem divers, care include muncitori, maistri, ingineri, proiectanti, consultanti, materiale de constructii, echipamente si multe alte elemente, mare parte dintre acestea furnizate cu succes de economia romaneasca.

Sa construiesti nu inseamna sa trimiti rachete pe luna.  Acesta este un sector unde Romania are premisele si potentialul sa concureze la nivel international.

Daca muncitorii, proiectantii, inginerii sunt atat de buni incat sa fie cautati de catre recrutorii internationali, de ce n-ar deveni contractorii romani exportatori de valoare-adaugata complexa pentru lucrari si servicii?

Companiile de constructii turcesti au ajuns sa domine cea mai mare parte din pietele din Orientul Mijlociu si Asia Centrala in ultimele doua decenii. Au reusit acest lucru pentru faptul ca au actionat ca vectori de export, luand cu ei cea mai mare parte din industria turceasca. De la otel la ciment si pana la produse mult mai sofisticate, contractorii turci au adus o multime de servicii si produse de acasa.

Romania are toate avantajele competitive sa faca parte dintre marii jucatori ai sectorului, luand in considerare atat pozitia ei geopolitica, cat si apartenenta la UE.

Trebuie sa se creeze un cadru care sa permita si sa stimuleze concentrarea in interiorul sectorului prin fuziuni si achizitii.

Bursa de Valori ar putea juca un rol crucial in capitalizarea domeniului constructiilor  prin crearea unor oferte potivite,  customizate pentru companiile din domeniu.

Romania trebuie sa inceapa sa-si creeze proprii campioni de care  sa fie mandra.

 Autor: Alexandros Ignatiadis, General Manager Octagon Contracting and Engineering

15 Octombrie 2018

OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING

 Telefon: (+4) 021 232 39 20

Mai multe informatii aici.

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Start typing and press Enter to search